Royal County Down, Nord Irland

Verdens beste golfbaner

Verdens beste golfbaner er spredt ut over store deler av verden. I topp ti listen finner vi alt fra New Zealand til California, Canouan og Korsika. La meg presentere noen få av de beste banene for deg her i de de neste par artiklene.

Cape Kidnappers, New Zealand

Denne banen på østkysten av New Zealand’s nordre øy kommer best ut i den anmeldelsen jeg har lest gjennom. Banen er bygd på en gammel sauebeite. Noe av det som gjør banen spesiell er de utstikkerne som går høyt over fjell og vann. En feilslått ball kan ta hele 10 sekunder før den treffer vannflaten på grunn av de høye klippene banen er bygd oppe på. Amerikaneren Tom Doak er designeren bak denne banen, og banen har ingen sandbunkere, men har uansett et vanskelig landskap. Spillerne på banen må være nøyaktige i sine slag så ikke ballen forsvinner i nevnte vann eller i dype raviner andre steder langs banen. Hullene ute langs kystlinjene sies å være de beste hullene på banen og hull 15 som det aller beste.

Royal County Down, Nord Irland

Royal County Down, Nord Irland

Royal County Down, Nord Irland

Den tidligere verdenseneren Tom Watson skal ha sagt at de første ni hullene på denne banen er de beste han har spilt noen gang. Banen er designet av Tom Morris og ligger med kystlinje like utenfor den lille byen Newcastle i Nord Irland. Det er mange utfordringer på denne banen – alt fra par tre hull, skarp «dog-leg» og flere vanlige utfordringer. Banens mest utfordrende hull må være hull fire – et 198 meter langt par fire hull. Fra en dramatisk opphøyd tee, må spillerne slå seg gjennom et stort tornekratt frem til greenen som er omgitt av mange bunkers som igjen er omgitt av flere høye trær og høyt gress. Utsikten fra dette hullet strekker seg til Mountain Morne den ene veien mens du har Irskesjøen den andre veien.

Pebble Beach, Amerika

Mange av Amerikas golfbaner er stengt for andre enn en handfull rike medlemmer. Pebble Beach i California er unntaket fra dette, og er åpen for alle som betaler startavgiften. Jack Nicklaus skal ha sagt at dersom han bare skulle spille en runde til med golf i sitt liv så skulle det skje på denne banen. Banen er designet av Jack Neville og Douglas Grant for rundt 100 år siden. Banen har sjøutsikt og flere store utfordringer og nydelig utsikt i en god blanding. Det er hullene fra fem til åtte som gjør denne banen spesiell og gjør at alle ønsker å spille her.

Leopard Creek, Sør Afrika

Det at det er vilt rundt utslagsplassen får en helt ny mening på denne banen. Her kan det komme ruslende mange ville dyr som skal til vannkanten av Leopard Creek – banen er nemlig i utkanten av Kruger Nasjonal park og det er mer enn 200 dyrearter i parken. Det er snakk om fugler, bavianer, krokodiller eller sjiraffer bare for å nevne noen.

Det er to par fem hull som bør nevnes på banen, hvor det ene er mindre enn 100 meter vekk fra kanten av en krokodille elv og samtidig er en populær «hvileplass» for blant annet elefanter.