PGA touren

Henrik Olof Stenson

Svenske Henrik Olof Stenson er den ene av to skandinaver på golfens toppranking av spillere i verden. Også nummer to fra Skandinavia er svensk – Alex Noren. Disse to svenskene ligger henholdsvis på sjette og 11. plass på denne verdensrankingen.

Henrik Olof Stenson er født i 76 og er en svensk profesjonell golfspiller. Han har vunnet veldig mye i sin karriere, og nesten på alle kontinenter i verden hvor det spilles golf. Bragden å ha vunnet noe på alle kontinenter var ved å bli komplett sist sommer under Sommer OL i Rio i Brasil. Da endte han opp på sølvmedaljeplass, to slag bak vinneren Justin Rose.

Henrik er den første svensken som har vunnet en Major Turnering – og det ble han når han vant 2016 «Open Championship» på Royal Tron i Skottland. Den seieren endte for øvrig med slagrekord rundt banen totalt for turneringen med 264 slag.

PGA touren

PGA touren

Han spiller både på Europa Touren og turneringene i PGA touren. Han har blitt kåret til Årets Spiller på Europa touren to ganger – 2013 og 2016. Han har ligget mer enn 250 uker inne blant topp 10 på verdensrankingen for golfspillere.

2013

I 2013 vant Stenson “US PGA Tour FedEx Cup” og Europa tourens “Race to Dubai”. Med det ble han den første spiller til å vinne begge de titler, og han gjorde det i samme sesong – en historisk tittel ble det beskrevet som. Henrik selv beskriver de to seirene som «dobbel-dobbel» siden han ikke vant de to, men han vant også sesong finalene i begge mesterskapene.

Tidlig i karrieren

Henrik Stenson er født i Gøteborg i Sverige. Han spilte sin første golfrunde når han var 12 år gammel. Han er naturlig kjevhendt, men Henrik lærte seg å spille golf som høyre hendt. Han hadde 5 i handikapp allerede som 15 åring, og han begynte å spille junior og amatør turneringer på begynnelsen av 90 tallet. Han spilte for «Swedish Boys» (Svenske gutta) i 1994.

Profesjonell Karriere

Stenson ble profesjonell golf spiller i 1999 og allerede det påfølgende året toppet han listen over de spillerne som hadde spilt inn mest penger av de som spilte golf i Europa på «Challenge Tour”. Og dette var bare hans andre sesong som profesjonell golfspiller. I 2001 begynte han å spille hoved touren i Europa. Og det året vant han «Benson & Hedges International Open» som sin første seier på Europa Touren. I årene 2005 til 2008 lå han konstant inne blant topp 10 spillere på Europa touren over de som spilte inn mest penger – «Europen Order of Merit».

Oppsummering

Jeg kunne ha ramset opp og omtalt bade oppturer og nedturer i Stenson’s karriere, men velger heller å gjøre en oppsummering.

Han har totalt 19 betydelige seire i sin profesjonelle karriere; Han har 11 seire på Europa Touren, 5 seire på PGA Touren og 3 Challenge Tour seire. Han har mange andre seiere også i sin karriere både som amatør og profesjonell.

Han har 157 starter i PGA opp til og med 2016 – han har klart «cut» i 124 av dem, han har spilt inn nesten 25 millioner dollar i løpet av sin deltakelse på PGA Touren.

Han har toppet de fleste lister over innspilte penger. Han er beste svenske i historien med nesten alt som har med golf å gjøre.

Det er mye som kunne vørt skrevet for å beskrive hans liv og karriere i detalj, men jeg er fornøyd med det som er så langt her.