Golfens historie

Den historiske opprinnelsen til golf i sin aller første form er noe uviss og et emne det diskuteres rundt den dag i dag. Enkelte historikere mener sporten har sitt utspring fra det romerske spillet ”Paganica”. Grunnen er at i Paganica brukte spillerne en bøyd pinne til å slå en ball som var fylt med fjær. Ballen har likhetstrekk med de tidligste versjonene av golfballer. Spillet skal ha spredt seg når romerne erobret Europa, og deretter ha utviklet seg til en mer moderne form, så nå er blitt det vi kjenner som golf i dag.

Andre historikere mener sporten opprinnelig kommer fra Kina. Et maleri fra Mingdynastiets tid, viser en spiller som svinger en golflignende kølle mot en liten ball, og det ser ut som målet er et hull i bakken.

Golf som vi kjenner den i dag

Moderne golf har sitt utspring fra østkysten av Skottland, nært Edinburgh. Spillerne forsøkte å slå en liten stein over sanddyner og rundt baner med en bøyd pinne eller kølle. På 1400-tallet var entusiasmen rundt sporten så stor, at mange forsømte militærtrening, og Skottland var i en situasjon hvor det var viktig å forberede seg mot invasjon. Dette førte til at Kong James II forbudte sporten i 1457. Mange ignorerte forbudet, men vi må helt frem til 1502 før Kong James IV godkjente sporten igjen. Sporten ble spredt til England av Kong Charles I, og berømte Mary Queen of Scots introduserte sporten i Frankrike etter at hun ble sendt dit. Ordet ”caddie” stammer fra hennes militære franske hjelpere ”cadets”. Golf ble offisielt en sport i 1744, da ”The Gentlemen Golfers of Leith” dannet verdens første golfklubb. De skrev også de første reglene som vi kjenner til for golf, i anledning verdens første åpne golfkonkurranse.

Golf som vi kjenner den i dag

Verdens første 18 hulls bane så dagens lys i 1764 i kystbyen St Andrews. Gjennom 1800-tallet dukket det opp flere og flere golfklubber rundt om i verden, blant annet i India, Montreal, Cape Town, Hong Kong og New York. I kjølvannet av den industrielle revolusjonen, startet en masseproduksjon av golfkøller og baller, noe som gjorde sporten mer tilgjengelig for den vanlige mann i gata. Golfens popularitet økte i en eksplosiv fart. I 1880 hadde England 10 golfbaner, i 1914 var antallet økt til 1000.

Årsaken til at golf anses som en rikmannssport ligger for det meste i golfbanene. Prisen for medlemskap i klubber ble høye for å dekke de enorme kostnadene ved å vedlikeholde banene.

Golfens ankomst til Norge

1924 var året golfsporten ble ønsket velkommen til Norge. Den første golfbanen ble anlagt ved Bogstadvannet, og Oslo Golfklubb ble stiftet. Det første Norgesmesterskapet gikk av stabelen i 1925 for menn, og for kvinner i 1932. Norges Golfforbund ble stiftet i 1948 og har per i dag i underkant av 100 000 medlemmer. Antallet baner økte sakte de første årene, men fra 1985 til 1990 hadde vi en fordobling av baner, og i 2020 hadde vi totalt 183 golfbaner her til lands. Internasjonalt har Norge gjort seg bemerket i golfverdenen gjennom Suzann Pettersen, også kalt Tutta. På sitt beste var hun rangert som nummer to i verden.