Golf er ikke noen ny sport i Norge

Golf har i en årrekke vært populært i Norge, men går vi noen tiår tilbake – så var det ikke slik. Antall baner var på et minimum, men etableringen av nye baner steg kraftig fra 1980-tallet og utover. Men selv om golf ikke var veldig utbredt, så har golf faktisk vært spilt i Norge i langt over 100 år. Vi skal ganske så snart, se litt på en del av den norske golfhistorien.

Jeg for egen del husker jeg tiden da det var golfbanen på Bogstad i Sørkedalen, som var en av de få banen som fantes – ja i alle fall i Oslo-området. Men etter hvert har Oslo og den sentrale delen av Østlandet, fått er rekke flotte golfanlegg. Losby i Lørenskog var også tidlig ute med å bygge golfbane, og den ble svært ettertraktet å bruke for golfere fra Oslo og Romerike.

Britiske laksefiskere

Ja det var faktisk disse som først startet med litt golf i Norge, men noen golfbane fantes det ikke. De brukte golf som tidsfordriv mellom fiskeøktene, når de besøkte Norge for å prøve fiskelykken. Dette var rundt århundreskiftet 1800-1900, og nordmenn var ikke noe opptatt av denne sporten overhodet. Årsakene kan være mange, men det mest sannsynlige var at de rett og slett ikke hadde tid. Landet hadde mange bønder, og i sommerhalvåret var det mer enn nok å gjøre med jordveien for dem.

Diplomater og shipping folk

Det var folk fra disse kretsene som tok initiativet til å etablere golfsporten i Norge, og vi skal huske på at landet vårt – kun hadde cirka 10 golfbaner helt frem til rundt 1980. Utviklingen etter denne tiden, har som nevnt vært enorm.

Diplomater og shipping folk

Ragnar Halle

Ragnar Halle

Ragnar Halle

Dette var en stor ildsjel når det kommer til Norge og golfens inntog i landet vårt. Halle jobbet innen shipping i England, og han ble bitt av golfbasillen i Aberdeen høsten 1907.

Gentleman apprentice

I 1912 fikk han muligheten som ikke var alle andre forunt, han fikk arbeide hos den mest kjente golfarkitekten som fantes i Storbritannia på den tiden; John F. Abercromby.

Golfarkitekten hadde som oppgave å utrede og bygge Addington Golf Course, som i dag regnes som en av de beste golfbanene i England og Irland.

London under 1.Verdenskrig

Det var her han fikk muligheten til å starte med sin store hobby, og det på selveste Woodcote Park. Han hadde med sin kone og hennes venninner, som kunne bruke tiden på å spille tennis – da hun ikke delte samme glede rundt golfspill som sin mann. Woodcote Park hadde tennisbaner, så dette passet dem jo begge veldig bra.

Fikk med seg andre nordmenn

Det var en del nordmenn innen shippingmiljøet i byen, og en del av disse fikk Halle med seg på golfbanen. Når han reiste hjem til Norge i 1921, var han sikker på at han ville savne det å spille golf. Dette ville han gjøre noe med, når han kom tilbake til moderlandet.

Mer om det i en annen artikkel, vi skal ikke gi oss med denne historien enda.