Selv runden

En golfrunde

Har du noen gang spilt en runde med golf? Kjenner du til hvordan det foregår og hva vet du om en golfbane? En vanlig full runde golf består av 18 hull. Det kan være flere varianter på dette, bare det blir spilt 18 hull. Det kan være en bane med 18 separate hull. Det kan være 9 hull som spilles to ganger, men kanskje med ulike utslagspunkter. Og jeg har til og med lest om at det finnes baner med bare seks hull som spilles tre ganger, men med forskjellige utslagspunkter. Noe ganger hører man snakk om det 19. hullet også, men det er da klubbhuset eller gjerne kanskje baren i klubbhuset!

Selv runden

Selv runden

Selv runden

I dag er golf en forholdsvis stor sport og mange kjenner til sporten siden det blir vist mye golf på enkelte TV kanaler. Men det er langt mindre folk som har selv gjennomført en hel golf runde. Men det har etter hvert blitt mange golfbaner i nesten alle land i verden. Og mange av banene er lagd slik at man faktisk slipper å gå hele veiene, men kan kjøre bil – en golfbil! Dette er ikke en vanlig bil, men en spesialbil som passer å kjøre på mindre stier og veier og ut på gresset bare det ikke er bløtt. For det er jo dessverre mange mennesker her i verden som sliter med litt ryggproblemer og så videre, så det å gå flere kilometer drassende på en golf bag er alltid like lett. Men med en bil kommer du enkelt rundt og må bare gå fra bilen og til de forskjellige slagpunktene. En del gåing blir det, men betydelig mindre. Men for å slå deg gjennom en bane er det mange slag som skal gjennomføres.

Et tenkt hull

La oss skape et «bilde» av en gjennomføring av et golfhull. Velger et par 5 hull som er av de lengste hullene i golf. Et slikt hull er gjerne fra 430 til 550 meter fra utslaget frem til hullet med flagget i. Dette varierer noe fra bane til bane ettersom terrenget banen ligger i er og så videre. Dette er ingen fasit, men det er der det gjerne ligger. Det finnes både par 6 og par 7 hull også, men de er langt mer sjeldne enn par 5 hull. De aller lengste hullene på en bane kan være helt opp rundt 800 meter. Første slaget er utslaget fra «tee off» punktet. «Vår» spiller her slår cirka 250 meter i mitt «bilde». Utslaget trekker ut til høyre og litt på utsiden av den fint friserte banen. Men ingen krise – ballen ligger åpent og fint til for videre spill. Andre slaget velges en litt lettere eller raskere kølle og slå med og skal forsøke å legge ballen inn på «greenen» og så nær flagget som markerer hullet som mulig. Slaget går inn på greenen en bit, men det er fortsatt forholdsvis  langt til hullet.  Tredje slaget blir et forsøk på en langputt. Greier «vår» spiller dette så blir dette slaget kalt for en «eagle». En «Eagle» er to slag under det som er satt som par for dette hullet. Jada – «vår» spiller er god og putter ballen herifra. Nydelig slag! Hadde det vært behov for et fjerde slag, og ballen hadde gått i hullet på det slaget så hadde det vært et «Birdie» slag. Femte slaget ved dette hullet hadde vært et par slag siden hullet var satt til det. Sjette slaget hadde blitt en «Bogey» og et sjuende slag ville blitt en «dobbel bogey».